Novice
Novice  |  11.10.2021 22:02  |  1754  |  A+ | a-
Lučka na tekmovanju 1.12.2021
Lučka na tekmovanju 1.12.2021
Lajitmotiv* si izberemo sami

Pianist in komik Victor Borge je nekoč, tik pred začetkom koncerta, zaslišal kašljanje iz publike. Obrnil se je v dvorano in zaskrbljeno komentiral, da upa, da ne gre za kaj resnega. Le kaj bi si o tem mislil danes? Haydn bi kašljanje nemara skril v katero od svojih simfonij, Beethoven pa bi ga morebiti uporabil za prvih nekaj taktov svoje pete simfonije. Kreh-kreh-kreh-kreh! Ni na nas, da izbiramo čas v katerem živimo, lahko pa ga sooblikujemo. Vsak posebej in vsi skupaj. Harmonija različnih glasov, kjer nas niti posamezne disonance ne smejo vreči iz tira.  Navsezadnje je Mark Twain za Wagnerjevo glasbo povedal, da je boljša, kot se sliši. Vzemimo si to za naš lajtmotiv. Tudi ta naš čas ni tako hud, da ne bi zmogli smeha in topline.
Glasbene šole na splošno, še posebej pa naša, se ni pustila dotolči ne bolezni, ne ukrepom, ne disonancam. Igramo, plešemo, pojemo, godemo, pihamo, brenkamo in tolčemo še naprej ter ravno ta volja do učenja in ustvarjanja nas vleče preko vseh disonanc in nam obarva življenje. Prilagodili smo pouk, nastope, tekmovanja, upoštevali vse, kar se upoštevati da, skrbeli za varnost in vendar ohranili mladostni zagon. Nikogar nismo pozabili, nikogar pustili za sabo. Morda nastopamo pred manj poslušalci v živo, kljub temu pa smo še vedno prisotni povsod, kjer smo bili. Tudi tekmujemo.
Trio učiteljev GŠ Kočevje  (Dejan Herakovič, Neža Sečnik in Marko Petrušič) se je udeležil 10. mednarodnega festivala slovanskih pesmi v organizaciji Ruskega znanstvenega in kulturnega centra v Ljubljani. Prejeli so III. nagrado.
Lučka Perko je 1.12.2021 tekmovala na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu, prejela srebrno priznanje in bila v svoji kategoriji tretja najboljša. Čestitamo Lučki, mentorici Nadji Drakslar Petrač in korepetitorju Marku Petrušiču!
Učenci se pripravljajo na mednarodno tekmovanje za nagrado Avsenik ter za državno tekmovanje TEMSIG. Državno predtekmovanje v disciplini diatonična harmonika bomo 1. februarja organizirali v Glasbeni šoli Kočevje. 16. decembra bomo organizirali dva Božično novoletnia koncerta v Šeškovemu domu. Zaradi ukrepov bomo lahko povabili na koncert omejeno število obiskovalcev. Prosimo vas, da pridete na koncerta samo povabljeni, ki boste prejeli brezplačno vstopnico (starš ali skrbnik nastopajočega). Bomo pa koncerta posneli in objavili na spletni strani. 20. januarja pri nas gostujejo učenci pobratene glasbene šole iz Kopra. Seveda bomo vse prireditve organizirali v skladu z ukrepi oziroma odloki. Poslušalcev bo manj, bodo pa zato nekatere prireditve vidne tudi na spletu.
Pred nami je zopet december s svojimi prazniki, lučkami, toplim čajem in potico. Sneg je tu. Ne dajmo si vzeti čarobnosti časa, morda lahko praznike zopet naredimo osebnejše, bolj družinske, toplejše. Vsak nasmeh je vreden več, vsak objem toplejši, vsaka kepa in snežak zabavnejša. Bodimo boljši kot smo bili lani. Brez razloga, samo zato, ker smo lahko. To je tudi sporočilo naše glasbene šole v tem zimskem decembru. Naš čas si ustvarjamo sami in glasbena šola nam pri tem pomaga z glasbo, kulturo, smehom in nam pomaga osmisliti življenje v presežku zgolj materialnega. Za vse vas smo še vedno vidni in dosegljivi pa čeprav pogosto samo na spletu. Pa vendar, ob skodelici vročega kakava, ko zunaj padajo beli snežni kosmi, mraz stiska vogale hiš in blokov, znotraj pa je toplo in lučke odsevajo v božičnih okraskih, si raje kot kaj drugega zavrtite glasbeni posnetek naših učencev. Lajtmotiv.
 
Spremljate nas lahko na www.gs-kocevje.net
Želimo vam lep december, vesel Božič in srečno novo leto.  
 
*Lajtmotiv – vodilni motiv, je kratka glasbena ideja, povezana z likom, predmetom, konceptom, krajem ali značilnostjo. Je majhna glasbena tema, ki se pojavi vsakič, ko se pojavi oseba ali specifičnost, ki jo označuje. Npr. vsakič, ko se določen lik pojavi v opernem delu (bodisi neposredno na odru ali posredno z omembo drugih likov), orkester zaigra lajtmotiv te osebe.
Lajtmotivi vodijo gledalce skozi glasbeno-scensko dogajanje ter olajšajo krmarjenje po drami in spremljanje dela. Krepijo povezavo med dramskim dejanjem in glasbo
 
Martin Lavrič in Jože Rajk
 
Top